Mei = glutenvrij

Stempel Glutenvrij

In mei eet ik (minstens een week) glutenvrij

1) Uit sympathie voor enkele vrienden met glutenintolerantie.
2) Omdat ik steeds meer mensen leer kennen die deze graanproducten niet verteerd krijgen.
3) En ook een beetje uit nieuwsgierigheid, want hoe leef je zonder gluten in Italië, het land van brood en pasta?

Dankzij de fantastische website Simply… Gluten-Free heb ik massa’s inspiratie opgedaan en hoef ik geen honderden euro’s uit te geven aan glutenvrij brood en glutenvrije pasta. Deze producten zijn een fantastische vondst, en maken het leven van coeliakie-patiënten veel gemakkelijker, maar zijn ook enorm duur. Als elk brood dubbel zo duur is als eentje met gluten, begrijp je wat ik bedoel.

Dus, geen industriële oplossingen, maar wel koken from scratch.

Wat is glutenintolerantie?

(Ik ben absoluut geen expert op dit vlak! Wil je meer weten, ga dan naar de websites van MayoClinic, de Vlaamse Coeliakie Vereniging of de Nederlandse Coeliakie Vereniging.)

Kort gezegd komt het erop neer dat je lichaam reageert tegen gluten (vooral gliadine) als waren het bacteriën of andere vieze beestjes. Je lichaam vormt antistoffen en je darmslijmvlies ontsteekt, waardoor je dus geen andere, waardevolle voedingsstoffen meer opneemt. Als deze mensen dus gluten eten, bestaat het gevaar voor ondervoeding, simpelweg omdat je lichaam geen vitaminen, proteïnen en dergelijke meer opneemt!

Concreet mag je dus geen brood eten, geen pasta, geen bier drinken, geen tarwe, gerst, haver, maar dus ook geen bulgur, bloem, couscous, kamut of andere granen. Je moet opletten met koekjes, ontbijtgranen en frieten, maar ook sauzen, soepen en dressings.

Voor de rest van je leven. Overal waar je gaat, moet je opletten. Op café, op restaurant en zelfs bij vrienden thuis.

En toch zijn alle mensen die ik ken met zo’n anti-gluten-legertje in hun buik, bij de sympathiekste mensen die ik ken, enorm vrijgevig en ongelooflijk optimistisch. Ze weten hoe ze hun lichaam moeten verzorgen, en met fantastische initiatieven als glutenvrije pasta, ontbijtgranen en brood (een hele industrie), en inspirerende websites vol recepten, kunnen ze elke dag van het leven genieten.

Want wat mag je wel eten?

Al de rest! De lekkerste dingen van moeder natuur, zoals eieren, bonen, zaden, groenten, fruit, vis, vlees, bijna alle melkproducten, maar ook granen zoals soja, quinoa en rijst.

Dus ga ik deze week de uitdaging aan.

Elke dag eet ik zonder gluten.

’s Morgens een huisgemaakte müesli, met glutenvrije havervlokken, noten en rozijntjes. Lekker met vers fruit, yoghurt of melk.

De rest van de dag heel veel groenten, soms gebaseerd op een recept van het net, soms gewoon een simpel slaatje.

Verwachte effecten

De laatste tijd heb ik vaak zitten lezen over welke voedingsstoffen je nodig hebt op een dag, en over het glutenvrije dieet, en aangezien je wel rijst mag eten bijvoorbeeld, kan ik wel voorzien in mijn energiebehoefte. Verder veel groenten, eens een eitje, heel soms vlees of vis – want zoveel mogelijk veggie blijft mijn ideaal eetpatroon.

Wat ga ik missen?

Boterhammen met Nutella en Oreo’s.

Review

[te updaten na dit experiment ^.^]